DoorleerAward 2016 voor inspirerende afvalwijzer

Geplaatst door op mei 9, 2016 in Nieuws | No Comments

De gemeenten Son en Breugel heeft de DoorleerAward 2016 gewonnen. De gemeente ontving uit handen van de Dalfsense wethouder Klaas Agricola de prijs voor hun innovatieve en inspirerende afvalwijzer. De prijsuitreiking vond plaats op een VNG-bijeenkomst over huishoudelijk afval in Eindhoven.
De DoorleerAward is in het leven geroepen door het Learning Center Kunststof Verpakkings Afval (LCKVA) van Rijkswaterstaat. De prijs is bedoeld om kennisdeling en goede lokale initiatieven te stimuleren.
Dit jaar gaat de DoorleerAward naar de gemeenten die volgens een deskundige jury de beste afvalwijzer hebben voor de inzameling van kunststofverpakkingsafval. De afvalwijzer informeert mensen over hoe afval gescheiden moet worden en zet idealiter aan tot positieve gedragsverandering.
De prijswinnaars van de DoorleerAward 2016 zijn volgens de jury effectief in hun communicatie. Goede afvalwijzers gebruiken taal die eenvoudig te begrijpen is, de informatie is juist en voor één uitleg vatbaar, ze zijn visueel aantrekkelijk en in woord- en beeldgebruik stimuleren ze op een effectieve manier de afvalscheiding.

“In de afvalwijzer maakt de gemeente gebruik van de sympathieke stripfiguurtjes die ze heeft laten ontwikkelen door Studio Twintigtien. In een overzichtelijk en visueel eenduidig schema legt de gemeente uit welk afval in welke bak hoort. De (beeldende) communicatie van Son en Breugel slaat zo aan, dat inmiddels meer gemeenten hiervan gebruik maken, zoals de gemeente Nuenen en Bergeijk. De specifieke uitstraling van de figuurtjes heeft een positieve invloed op gedragsverandering.” (Juryrapport DoorleerAward 2016)